Despre împerecherea porumbeilor – Partea I

billing[1]Probabil că te întrebi cine sunt și cum am ajuns să scriu despre porumbei.
Caplat Alexandru Ionut este un tânăr columbofil care dorește să pună umărul la dezvoltarea columbofiliei din România și care citește mereu despre acest sport.
Cum am ajuns să scriu despre porumbei?


De când am început un proiect columbofil de amploare, scriu despre porumbei în fiecare zi. Ce scriu zilnic nu se ridică la nivelul articolului abordat azi dar totuși am zis să fac și pasul ăsta. Am făcut mulți pași în viață, de ce să nu-l fac și pe acesta? Nu știu ce legătură are asta cu titlul articolului dar dacă ți-ai pune cele două întrebări,răspunsurile le-ai citit.
E timpul să îmi concentrez atenția asupra titlului.
Când vorbim de împerecherea porumbeilor sau de reproducere în general, nu vorbim simplu de punerea împreună a doi porumbei și așteptându-le puii. Putem vorbi astfel doar dacă nu participăm la concursuri și dacă ne place ciorba cu carne de porumbel foarte mult, atât,nimic mai mult.
Atunci când țintim mai sus, spre exemplu puțină notorietate în acest sport facem ceva mai mult. Acel ceva mai mult eu îl numesc brainstorming la singular. De ce la singular? Pentru că singuri ne creăm idei și tot singuri ne punem întrebări la care tot noi ne dorim răspunsuri. Noi,numai noi.Până aici pare totul ok, ne punem întrebări, căutăm răspunsuri,pe unele le găsim dar parcă nu sunt suficiente iar pe altele le așteptăm o viață. Întrebarea mea este, ne punem întrebările potrivite? Dacă am găsit un răspuns, este acela unul bun?
Astăzi am să propun câteva întrebări pe care le voi dezbate puțin și de la care aștept și completări din partea voastră.
Prima întrebare și poate una la care nimeni nu și-a răspuns vreodată este:
De ce îmi doresc reproducerea unor porumbei superiori celorlalți? Ești nebun? mă vei întreba. Cum de ce? Pentru că vreau să câștig concursuri,va fi unul din răspunsurile tale. Eu cred că ar avea cele mai mari șanse să câștige premiul acordat pentru cel mai superficial răspuns dat vreodată la o întrebare. Nu sunt împotriva acestui răspuns, dar sunt convins ca nu toate întrebările pot primi răspunsuri pe măsură. Poate doar asta îți dorești iar această dorință e ca un paravan pentru adevăratul răspuns la întrebare. Răspunsul diferă de la columbofil la columbofil sunt deacord și cu asta, dar hai să gândim în ansamblu, atunci când deții porumbei buni, nu zic excepționali pentru că aș exagera și nu-mi plac hiperbolele (trebuie să recunoști, e greu să ai așa ceva. Când îi spui unui porumbel “exceptional” ori vrei să-l vinzi ori vrei să-i vinzi descendenții) cum te simți? Parcă Îți vine curajul să vorbești despre cum să faci și ce să faci când vine sezonul de reproducere. Eu cred că cel mai profund răspuns la prima întrebare este *pentru a ne simți mai puternici, mai curajoși și mai împliniți cu noi înșine știind că am făcut un lucru grozav cu care ne putem mândri.
Ce porumbei selectezi pentru reproducere?
Da, așa ziceam și eu, cei mai buni pe care îi deții. Această metodă nu-ți garantează succesul dar ai șanse mai mari să reproduci pui buni. Și încă o dată, nici porumbeii buni nu garantează reproducerea puilor de calitate. Ce este de făcut?
După ce criterii selectăm porumbeii de reproducție?
Răspunsul la întrebarea de mai sus este unul din criterii.
Dacă avem în crescătorie porumbei buni va trebui să-i împerechem, totuși va trebui să avem în vedere și aici câteva aspecte cum ar fi talia, comportamentul și starea de sănătate.
Mai multe detalii despre acestea vei citi mai jos, toate fiind criterii de selectare a porumbeilor dar consider că sunt un pic mai interesante de discutat.
Talia
Sper că s-a înțeles de la început ca vorbesc doar de porumbei voiajori și nu trebuie să te gândești la talia porumbeilor de carne, asta în cazul în care nu ți-e foame și nici nu vrei să știi cât loc ar ocupa pe o farfurie.
Talia porumbeilor se alege în funcție de scopul pe care îl urmărim fiecare în parte. Pentru concursuri se pretează o mărime cel mult medie.
Atunci când vine vorba de reproducție, va trebui să împerechem porumbeii care au aceiași talie. Dacă un porumbel are o talie mică și este un campion, înseamnă că și talia l-a ajutat iar el posedă o genă pentru acea talie.
La un porumbel, felul cum arată, cum se comportă și cum progresează formează un întreg.
Dacă ar fi posibil să păstrăm tot ce are un porumbel și să-i schimbăm talia, deși acesta este un campion el nu va mai fi în stare să câștige concursuri așa cum o făcea înainte. Ceea ce vreau să scot în evidență este importanța pe care o are talia în viața unui porumbel și nu numai. Atunci când se împerechează doi porumbei de talie diferită, la nivel genetic au loc niște schimbări structurale importante conducând la nimic bun în care doar hazardul sau norocul poate face diferența.
Comportamentul
Deși nu este, comportamentul trebuie să fie o caracteristică importantă atunci când cumpărăm sau creștem un porumbel. Trebuie să știm cum se comportă ca părinte, cum își tratează stăpânul și cum face față concursurilor. Nu trebuie să acceptăm porumbei care nu au grijă de pui sau care nu au încredere în crescătorul lor.
Un porumbel bun trebuie să fie bun din toate punctele de vedere pentru a merita cuvântul foarte bun.
Ca și în cazul taliei, nu este indicat a se împerechea un porumbel agresiv cu unul calm.
Starea de sănătate
Aceasta trebuie să fie una ireproșabilă. Degeaba câștigă locuri fruntașe dacă de fiecare dată se întoarce cu vreo infecție. Asta costă bani pentru tratare, timp pentru refacere și pe deasupra acestea pot fi și transmise descendenților. Pentru două dintre acestea se poate face ceva dar timpul nu mai poate fi recuperat.
Ce așteptăm de la o pereche de ași?
Pui, ar fi răspunsul unui glumeț și i-aș da dreptate. Cum am spus mai sus,aceștia nu totdeauna scot pui care se ridică la nivelul părinților.
Totuși să spunem că unul din părinți este un picuț mai bun și vrem să transmitem mai departe aceste calități. Cum facem lucrul acesta?
Folosește modulul din aplicația ce urmează să o lansez și pe baza unei formule matematice dovedită științific, acesta calculează cât din materialul genetic al părinților este transmis urmașilor.
Vei observa că peste câteva generații puii vor deține 98,4% din materialul genetic al porumbelului căruia vrei să-i transmiți calitățile, numit în aplicație porumbel de bază.
Aceasta este prima parte a articolului pentru că nu vreau să te țin prea mult cu ochii în monitor.
Pe curând, Alexandru.

Un articol de Caplat Alexandru Ionut

1 Comentariu »Articole

1 Comentariu pentru “Despre împerecherea porumbeilor – Partea I”

Lasati un comentariu