Doparea porumbeilor-Trimis de Oprea Andrei

Unii columbofili pasionati(sau patimasi),in dorinta de a castiga concursurile,cu orice pret,socotesc ca au gasit “secretul” de a face ca porumbeii lor sa zboare mai repede(I.De.Scheemaecker).
Acest secret consta in administrarea prin instilatii in ochi,sau administrarea unor alifii oftalmice de substante corticosteroide,inspeta cortizonilor(sau altor substante,asa-numite “produse albe”)in sportul columbofil.

Aceasta asa-zisa “metoda” consta in instilarea in ochii puilor precoci sau iarlingi,saptamanal,de cand incep antrenamentele,a unor picaturi cu cortizon,prednisolon(cortizon sintetic) sau alifii oftalmice cu aceeasi substanta activa.
La Inceput,in primele probe,acesti porumbei dopati,la antrenamente par neobositi,castiga la concursuri si anumiti crescatori se disting(vai!orgoliul)in mod uimitor.Succesele sunt insa de scurta durata,curand dupa intreruperea doparii incepe dezastrul,in primul rand asupra naparlirii(penajul este afectat mai mult sau mai putin,in functie de durata “tratamentului”si concentratia produsului administrat).
Supusi unor examene serioase de clinica,la acesti porumbei s-au constatat afectiuni ale ficatului,splinei,glandelor suprarenale,o decalcifiere a oaselor, o prabusire a conditiei fizice etc.(R.Ducatelle)
Un porumbel dopat va trebui si in anul urmator “tratat”la fel.Si chiar si asa,va fi pierdut pentru sport si crestere.
Asa dar,folosirea cortizonului are consecinte catastrofale mai ales ptr.crescatoriile mici si medii.Dupa 1-2 ani aceste crescatorii fie ca vor disparea,fie ca vor trebui sa reia lotul de la inceput.

4 Comentarii »Articole

4 Comentarii pentru “Doparea porumbeilor-Trimis de Oprea Andrei”

Lasati un comentariu

  • Administrator PV : pvoiajori